Övervikt och fetma

Välfärdssjukdomar blir allt vanligare både bland människor och våra husdjur. Vi rör oss allt mindre och äter allt mer ohälsosamt. Många tycker tjocka djur är gulliga, och visst kan de se sådär kramgoa ut men hur mår dem? Inte jättebra. Man älskar sina husdjur till döds kort sagt. Jag såg en bild på facebook häromdagen, från en som jobbar med rovdjur på djurpark och knäppt en bild på revbenen från en häst, den hade säkert ett 5 cm tjockt fettlager över sina revben. När man ser en sådan bild, med det gula fettet som täcker hela revbenen så känner jag i mina händer hur det känns att dra handen över revbenen på en fet häst. Avskräckande tanke helt klart.
 
Hur håller man sin häst i bra hull då?
Och hur bantar man en häst?
 
Detta var det som väckte tanken om fetma - facebookgrupper och forum där hästägare ber om råd till hur de ska banta sin häst. På en del ställen säger folk att den får för mycket mat, ägaren drar ner på maten, inget händer och maten dras ner ännu mer. Sedan skriver ägaren i förtvivlan igen och alla tycker att hästen får för lite mat och börjar ifrågasätta vad för mat den faktiskt får. Se där kom lite viktiga saker att ha i åtanke.
 
- Vad äter hästen?
Finns analys på grovfodret, vad ligger värdena på? Får den kraftfoder? Massa godis? Hur ser hagen ut?
 
- Vad är det som gör hästen fet? 
Energi och socker. De två stora bovarna. Hö med låg kvot ger brist på protein och överskott på energi = häst blir fet. Kraftfoder som kanske inte matchar höet i brist på analys, fel mineraler, brist på något? Överskott på annat?
 
- Hur mycket motionerar hästen?
Inte helt sällan är det sällskapsponnyerna som blir fetast, men även de behöver röra på sig. Precs som med människor så är dock kosten den största biten. Kanske går ponnyn ihop med större hästar som äter mer? Kanske är den feta hästen hög i rang och låter inte hagkompisarna äta? 
 
- Vad kan jag ändra på? 
Välj ett bra hö! Hög kvot med låga värden, eller blanda ut med halm och hö med ännu högre kvot! Låga värden är att föredra så att hästen kan äta desto mer och få sitt tuggbehov tillfredsställt. Hästar är gjorda för att äta många timmar per dygn och alltid ha något i magen, ananrs riskerar den magsår och andra stressrelaterade problem. Skaffa analys även på mineraler och komplettera med rena mineraler utan socker eller onödiga tillsatser. Bort med kraftfoder som inte passar höet. Motionera mera, promenera, kör, rid, longera. All motion är bra motion! Även den där 5 min promenaden är bättre än ingen rörelse alls. Och se över hagvistelsen, rör hästen sig i hagen? Läggs tillräckligt många högar hö ut så alla får äta?
 
Sist men inte minst, uteslut eventuell sjukdomsbild. Hur ser hästen ut? Kan det vara så att trots bra foder och motion mår den ändå inte bra? Kan den lida av magsår, EMS, PPID, IR? Kanske har ont och därför inte rör sig i hagen? Det finns många faktorer som kan bidra och det är varje hästägares ansvar att upptäcka.
 
 
Bellis har alltid haft lätt att bli tjock och stressat en del över mat. Förra året fick han magsår och när vi behandlat det så slutade ham stressa, fick mer mat och nu skrämmer bilden nedan mig, han ser helt annorlunda ut nu! På bilden är han inte jättetjock, men han ser inte i närheten ut som han gör nu. Trots att han har så gott som fri tillgång på hö.