Varför så provocerande?

Sedan jag ramlade in i barfotavärlden så har jag både ljublat och suckat över människans beteende. Vi har ju en förmåga att tycka att de vi själva gör är det enda rätta och om någon yrkesman såsom veterinär eller hovslagare har bekräftat detta så är det så det är. Det är helt makalöst hur så många människor med samma intresse kan vara så extremt oense och bråka så om en sak, eller snarare om flera saker men jag tar barfotagång som exempel precis som bomlösa sadlar fick vara exempel i prisfrågan. 
 
Min inställning till barfota hästar har alltid varit lite "wow", fascinerande över att hästarna fungerar utan skor. Men de man möter på internet är nästan uteslutande negativitet, iallafall om man befinner sig i ett forum utanför barfotavärlden, för de flesta som övergått till barfota har upptäckt hur fantastiskt intressanta hovar är och börjat läsa på och kan helt plötsligt mycket mer än man gjorde tidigare, när man verkligen intresserar sig och bryr sig så vill man gärna att alla andra ska tycka det är lika spännande men tyvärr gör de ju inte det utar man får helt enkelt svälja sina ord ganska ofta och helt enkelt vara tyst.
 
Min största undran är varför vi måste börja kalla varandra korkade idioter så fort de inte håller med, man byter väl efterenheter med varandra med tacksamhet för att gå där ifrån rikare på kunskap och med en ny erfarenhet, tanke eller fundering. Det gör jag iallafall och visst man stöter på en hel del underliga åsikter men kan man inte bara låta dem rinna av en då? Måste man ge sig in i varenda diskussion man stöter på?
 
"Alla hästar kan inte gå barfota"
Nej, ALLA hästar kan inte gå barfota, speciellt om man inte själv är berädd att läsa på och lära sig hålla en barfotahäst. Eller om hästen alltid varit skodd, speciellt om den skoddes tidigt som unghäst och inte har bygt upp styrkan i hovarna. Eller om hästen har annan allvarlig sjukdom eller åkomma som avsolut kräver skor, ex en hovbensfraktur där hoven måste fixeras.
 
Metallskor är smidigt, man behöver inte direkt göra något med hästens hovar mer än att kratsa dem och se så skorna sitter kvar, resten sköter hovslagaren var 8e vecka eller något sådant. Så har jag alltid gjort också - praktiskt helt klart! Man kan brodda, rida överallt osv. Ja jag förstår varför man väljer att sko sin häst. Men de som väljer att sko sina hästar måste förstå att vi som väljer att ha hästarna barfota inte är någon sekt som försöker omvända alla och kallar dem djurplågare för att de skor sina hästar. Det är där skon klämmer helt enkelt. Jag väljer barfota för jag insåg hur mycket det gjorde för mina hästar, mindre gallor, inget snubblande, hårda starka hovar, bättre rörelser och framför allt - varför spika fast skor på en häst som rids i snitt en timme om dagen? Eller ens två eller tre timmar. När det finns så mycket bättre alternativ? Klart det tar tid för hästen att ställla om sig, hovarna måste få anpassa sig och hästen också när den helt plötsligt känner underlaget den går på. Det kräver både tålamod och tid. 
 
Ödmjukhet är en egenskap få kan behärska när de befinner sig bakom en skärm.
 
 
 
 
Jag kan ju bara tala för mig själv. Jag älskar hovar.