Skavkänsliga hästar.

Täcken som sitter dåligt, tyglar som skaver mot halsen när man rider, skav av benskydd, skav av grimmor, skav av sin egen päls? Hästar kan få skav av precis allting. Jag har faktiskt en häst som är sådan - Prins. Det kan man inte tro längre.

När jag först fick Prins så köpte jag en hel del billiga saker, typ schabrak och täcken från ullared osv men jag märkte efter bara ett litet tag (redan ett par veckor har jag för mig) att passformen inte passade Prins, så jag började byta ut mina saker mot mer noga utvalda täcken och schabrak och Prins fick inte lika lätt skav men det försvann inte. Numera får Prins i princip aldrig skav, han kan få lite vid flankvirveln, lite av bettet om man glömmer smörja mungiporna innan man rider och ibland lite av halsfästena på täcket men det är bara såpass att pälsen blir lite ruggad.

Av min erfarenhet så är det en del saker man bör akta sig för om man har en häst som lätt får skav, här nedan är lite tips:
- Less is more. Att ha så lite saker som möjligt på hästen är bra, använd inte benskydd om de inte behövs, martingal osv är med källor till skav.
- Välj schabrak som är bra skurna och som ligger still. Friktion ger skav!
- Välj täcken med blank insida i ex nylon, även här less is more. Många hästar får skav av bogveck (typ Prins..) och även bensnören kan ge skav. Välj mjuka material som är stretchiga.
- Fårskinn & renskinn är bra! Men innan man börjar sätta ludd överallt: se till att sadel osv ligger korrekt! Skav är ofta en varning på att saker inte sitter som de ska.
- Undvik schabrak som har hårda kanter och sömmar mot hästen.

Hoppas det var något ni fick nytta av :)

2