Varför så provocerande?

Sedan jag ramlade in i barfotavärlden så har jag både ljublat och suckat över människans beteende. Vi har ju en förmåga att tycka att de vi själva gör är det enda rätta och om någon yrkesman såsom veterinär eller hovslagare har bekräftat detta så är det så det är. Det är helt makalöst hur så många människor med samma intresse kan vara så extremt oense och bråka så om en sak, eller snarare om flera saker men jag tar barfotagång som exempel precis som bomlösa sadlar fick vara exempel i prisfrågan. 
 
Min inställning till barfota hästar har alltid varit lite "wow", fascinerande över att hästarna fungerar utan skor. Men de man möter på internet är nästan uteslutande negativitet, iallafall om man befinner sig i ett forum utanför barfotavärlden, för de flesta som övergått till barfota har upptäckt hur fantastiskt intressanta hovar är och börjat läsa på och kan helt plötsligt mycket mer än man gjorde tidigare, när man verkligen intresserar sig och bryr sig så vill man gärna att alla andra ska tycka det är lika spännande men tyvärr gör de ju inte det utar man får helt enkelt svälja sina ord ganska ofta och helt enkelt vara tyst.
 
Min största undran är varför vi måste börja kalla varandra korkade idioter så fort de inte håller med, man byter väl efterenheter med varandra med tacksamhet för att gå där ifrån rikare på kunskap och med en ny erfarenhet, tanke eller fundering. Det gör jag iallafall och visst man stöter på en hel del underliga åsikter men kan man inte bara låta dem rinna av en då? Måste man ge sig in i varenda diskussion man stöter på?
 
"Alla hästar kan inte gå barfota"
Nej, ALLA hästar kan inte gå barfota, speciellt om man inte själv är berädd att läsa på och lära sig hålla en barfotahäst. Eller om hästen alltid varit skodd, speciellt om den skoddes tidigt som unghäst och inte har bygt upp styrkan i hovarna. Eller om hästen har annan allvarlig sjukdom eller åkomma som avsolut kräver skor, ex en hovbensfraktur där hoven måste fixeras.
 
Metallskor är smidigt, man behöver inte direkt göra något med hästens hovar mer än att kratsa dem och se så skorna sitter kvar, resten sköter hovslagaren var 8e vecka eller något sådant. Så har jag alltid gjort också - praktiskt helt klart! Man kan brodda, rida överallt osv. Ja jag förstår varför man väljer att sko sin häst. Men de som väljer att sko sina hästar måste förstå att vi som väljer att ha hästarna barfota inte är någon sekt som försöker omvända alla och kallar dem djurplågare för att de skor sina hästar. Det är där skon klämmer helt enkelt. Jag väljer barfota för jag insåg hur mycket det gjorde för mina hästar, mindre gallor, inget snubblande, hårda starka hovar, bättre rörelser och framför allt - varför spika fast skor på en häst som rids i snitt en timme om dagen? Eller ens två eller tre timmar. När det finns så mycket bättre alternativ? Klart det tar tid för hästen att ställla om sig, hovarna måste få anpassa sig och hästen också när den helt plötsligt känner underlaget den går på. Det kräver både tålamod och tid. 
 
Ödmjukhet är en egenskap få kan behärska när de befinner sig bakom en skärm.
 
 
 
 
Jag kan ju bara tala för mig själv. Jag älskar hovar.
 
 
 
 

Vikten av en bra foderstat.

Att jag är en hästnörd är ju inte direkt någon hemlighet, och inpackat i den där hästnördigheten så finns det ett stort intresse för foder. En del räknar foderstater minutiöst medans andra höftar och ger vad de känner för. Jag påstår inte att det ena är bättre än det andra men personligen vill jag inte fodra utan höanalys och rätt balans mellan mineralerna. Det är så jag väljer att göra och så det känns rätt att göra. Inte minst ett år som detta när höet visade sig ha hög halt av mangan (Mn) och hästarna då kan få brist på Zink och Koppar (järn ligger inte i riskzonen för vi har järnrika marker så därav ännu högre risk att få brister på ovanstående). Fördelen med att ha egen brunn är att vi även har analys på vattnet får vår egen del och trots filter till dricksvattnet så påverkas ju även gräset av grundvattnet. Riktigt så avancerat behöver man nödvändigtvis inte göra det men man kan ha i baktanke att balansen mellan mineralerna är viktig för att hästarna ska kunna tillgodose sig sitt behov.
 
Ta som exempel att alla behov är uppfyllda men en mineral ligger väldigt högt i jämförelse - då behöver man öka de andra också så att det inte blir obalans. Ganska enkel matte men lite pyssligt (vilket nu jag tycker är roligt).
 
På sidor som PC-horse och hästsverige finns mycket nyttig läsning som även är lättläst och där man kan hitta information om vad som händer i hästen om den får en brist :)
 
Och sedan till bakdelen av foderanalyser - jag tycker verkligen inte om att pytsa! Helst vill jag ge hö och thats it. Men nu råkar det vara så att mitt hö kräver lite pyts och då får man snällt hålla till godo med det man har att jobba med! I år har vi en lite för låg kvot mellan energi (MJ) och protein (smrp) men eftersom jag ger ganska mycket hö så är väl det värsta som kan hända att de blir lite för runda, de kommer inte ligga i underkant iallafall så det är skönt. Förhållandet mellan Kalcium och Fosfor är ok och bland mikromineralerna (järn, mangan, zink och koppar) så sticker manganet iväg och där behöver jag ge Zink och Koppar för att få balans. Så kort och gott behövs egentligen bara två tillskott. Just nu får de även vanliga mineralpellets eftersom de fortfarande går så lite hö men i vinter på full höranson kommer det knappt behövas.
 
 
 
Och så till min eviga förundran om dessa frågot på internet. Jag vet att om man inte vill läsa sig olycklig bland facebookgrupper och bukefalos så ska man inte ens kika in i icke-fodernördarnas trådar men vad gör man? Nyfikenheten tar ju överhanden och likväl så sitter jag där och i all min fodernördighet kan jag inte förstå hur man kan ställa frågor som "är detta foder ok till en fånghäst." Eller "vilket kraftfoder tycker ni är bäst?". För det första - HUR kan det finnas hästägare som fodrar en fånghäst med hö utan analys? Jag har sett analyser i år med en sockerhalt på över 200g per kilo, något sådant hö skulle mina ponnys aldrig få äta. Likaså analyser med smältbart råprotein under 10g/kg. Tänk mängden kraftfoder du behöver ge till en storhäst. Svindlande varierande höanalyser och ja, när man är helt uppe i det själv så går det liksom inte ens förstå hur andra tänker, jag får helt enkelt snällt låta bli att ta åt mig det och göra vad JAG mår bra av att göra. För vända på andra kan man inte göra hur som helst,  men inspirera - det kan man göra! Jag hade aldrig lärt mig så mycket om foder om jag inte ställde frågor, sökte, fördjupade mig, läste på, ställde mer frågor osv. Man kan aldrig lära sig något om man inte tillåter sig själv att vara nyfiken.
 
Ordning och reda ska det dessutom vara, så det är lätt att hitta och att hålla rent :) många burkar och hinkar återanvänds och innehåller annat än vad utsidan säger, då har jag skrivit på locken vilket inte syns på bilderna. 
 
 
Och nu ska jag inte gå in på detta djupare men den ständiga fighten mellan naturliga och "syntetiska" mineraler är ju ett kapitel för sig. Mineraler är mineraler - antingen så finns dem eller så finns dem inte. Mineraler är organiska och går inte att framställa på egen hand. Därav finns det inga naturliga och syntetiska mineraler. Jag föredrar så rena mineraler som möjligt utan massa påhitt i. Då får hästen i sig det den ska ha och inget onödigt. Klarar hästen inte av att ta upp en viss mineral så prova en annan. Jag har gjort både blodprov och mananalyser på alla mina hästar under åren och de har alltid finfina värden, bara där tycker jag mig ha bekräftat att mina hästar får i sig precis det de ska ha :) 
 
 

Tre övningar

Planen för idag är (jag hoppas vädret håller sig ok i alla fall) tre bomövningar.
 
  • Klassiska klockan, fyra bommar på en volt
    Vi kommer lägga en ganska stor volt för att det här är ganska svårt för oss båda. Men tanken är helt enkelt bara att hitta flyt, en jämn galopp och att kunna variera både storlek på volt/språng och därmed kunna variera antal men hela tiden med fokus på att hitta en jämn rytm
  • Upphöjda travbommar (3-5 st) på rakt spår
    Vi övar rakriktning samtidigt som Abbe får lov att lyfta lite extra på sina fötter. Bommarna kommer ligga på ett normallångt avstånd
  • Studs
    Två låga studs att bara rulla över. Dessa kommer ligga på långsidan så att vi kan hoppa dem och sen gå in på klockan eller komma från klockan, rakrikta och rulla över. Endast till för lite gymnastik, fokus och att kunna lägga ihop 1+1
Övninganrna idag är alltså väldigt basic men det är lite det vi behöver nu. Hitta ett flyt, kunna påverka och förändra och fortsätta i den jämna takten samtidigt som han får jobba med att bygga styrka och smidighet. Så övningar helt i sin enkelhet men som ändå kommer komma åt det vi vill jobba på. Om det är så att det fortsätter regna mänger och blåser halv storm som det gör nu kommer vi skjuta på övningen till i morgon. Då vill jag bara klara av ridningen så fort som möjligt ;) 
 
Så svårt att släppa hur tanig han var här. Det har hänt så mycket och ibland behöver man påminnas om det.