Ta hand om din hästs hovar.

 
Hovar är som ni kanske förstått ett stort intresse för mig - och bör vara hos alla hästägare. För alla ha väl hört det klassiska uttalandet "utan hov, ingen häst". Ändå verkar hovarna vara något som man kratsar ibland och som hovslagaren fixar var 6-8 vecka. Hästens mage och hästens hovar är det viktigaste att se till att ha koll på som hästägare, utan bra foder fungerar inte magen och kan inte magen fungera så gör inte heller hovarna det. Den största åverkan på hästens hovkvalitet är precis just det - fodret! Precis som att vi får dåliga naglar av en obalanserad kost så får hästarna dålig hovtillväxt och kvalitet.
 
Rätt balans på mineralerna och minimalt med socker är två viktiga saker att ha koll på. Aldrig kan du få i hästen allt den behöver utan en foderanalys - visst kan den få i sig rätt mängd men den kan fortfarande få obalanser om någon enstaka mineral sticker iväg och på så vis gör att en annan får svårt att tas upp. 
 
Man kan dock förebygga mycket genom att vårda hovens yttre, såsom röta, sprickor osv. Bra är också att ha en del kunskap om sin hovens vinklar, benställning, eventuella utflytningar mm så att man kan upptäcka i tid om något ändrar sig. 
 
  1. Varje dag behöver hoven kratsas ur noga, gräv ur runt strålen och sidostrålfårorna noga. Dels så att hoven får luft och du upptäcker eventuella skador och röta och kan behandla detta. Hovar gör inte ont så man kan ta i överallt! Om hästen är öm är något fel.
  2. Utsätts hoven för mycket urin/avföring/lera så behöver man även rengöra med något. Jag föredrar att spraya äppelcidervinäger eller silvertrasol för enkelhetens skull. Då och då brukar jag ta slangen och en diskborste och skura med såpa så man får bort lite extra :) 
  3. Känn på hoven. Har hästen flikar på strålen så kolla så dessa inte döljer smuts under, jag brukar skära loss större flärpar med en hovkniv och hjälpa hoven lite. Främst för att minska risken att smuts får fäste under och gror in sig. 
  4. Ytbehandla om det behövs! Här känner man oftast sin häst bäst. Curres hovar fungerar bäst med olja, det gör dem lite mer tåliga mot fukt som han är väldigt känslig mot. Medans Bellis hovar aldrig behöver någon hjälp. I fåror, sprickor eller hålväggar tycker jag väldigt bra om Artimud från redhorse - den är suverän! Se bara till att det är helt rent och torrt så sitter det kvar riktigt bra och röta är ett minne blott. 
Har hästen skor är det nästan ännu viktigare med renligheten än hos barfotahästar eftersom det finns med skrymslen där smuts och röta kan få fäste. Blåspray, silvertrasol, äcv, sole cleanse osv är sådant man kan använda sig av runt sömhål osv för att få bort bakterier. Jodopax är jag inte särskilt förtjust i - det är för starkt. 
 
Hästens hovar är gjorda för att bära vikt med alla delar av hoven, inte bara hovväggarna. Så en bra skoning och verkning är väsentlig för en funktionell hov. En hov är rörlig i sig och kan flexa ganska mycket! Den behöver cirkulationen för att fungera optimalt. En hov vänjer sig vid den typ av underlag den är van vid. En häst som enbart går på mjukt gräs är just precis anpassad för att gå på mjukt gräs medans en häst i ökenklimat eller som är van vid grus är starkare och tål grus på ett helt annat sätt. En så enkel sak som att delar av hagen är grusad kan hjälpa till och stärka upp hovarna och göra hästen mer bekväm på fler typer av underlag!