Vad jag inte skulle våga göra ;)

Jag brukar alltid tänka på vad jag vill göra och ska göra med mina hästar men det är sällan jag funderar på vad jag helst inte skulle göra eller inte vågar göra..
 
Prins skulle jag inte vilja rida förbi kossor på nära håll (haha), thats it. Där tar det stopp för mig, det gör för ont i ryggen, leda förbi skulle dock gå bra.
 
Curre har jag lite fler saker jag inte skulle vilja göra, de flesta för att jag är rädd om honom men det jag kom att tänka på först var att släppa honom lös i ett ridhus och stå kvar i mitten, där hade jag gått upp på läktaren, eller blundat ;) Han är nämligen sån som inte fattar att människor är små och ömtåliga, han tror att vi kan leka på samma sätt och försöker alltid få med en när han vill busa i hagen. Kommer mot en i luftig galopp och tvärvänder framför näsan på en och lägger av en GIGANTISK bock-bakut-skruv så man får vara snabb åt andra hållet. Curre vill man helst inte ens longera av samma anledning, för det första går det så fort att man blir snurrig samt att han bockar och flyger omkring som en gummiboll. Vildhäst ;) (Och släppa Curre lös i paddock hade inte gått, är helt hundris på att han skulle hoppa ut med en gång haha)
 
 
/Emily
1

Goddagens!

Här har det inte hänt så mycket, hästarna har snällt fått vila, har haft total isgata överallt som typ resten av sverige, jag höll på att slå mig halvt fördärvad i morse när jag skulle släppa ut hästarna, de bara traskar på som ingenting med sina broddar och man bara åker efter!
 
I helgen drar vi till Dublin så dår blir det heller ingen update! Ska ägna morgondagen åt att packa och tvätta. Ska bli jätteskönt att komma iväg, jag kommer inte jobba förens om en vecka, underbart haha. 
 
Igår så red jag lektion på ridskolan! Har inte ridit för tränare på över ett år och inte ridit Brolle sedan i höstas så det var intressant, han var inte alls samma ponny som jag senast satt på, tänk så ouppfostrade små ponnysar kan bli! Han var jättestel och väldigt spänd, han har ju så lätt att stressa upp sig den lilla vännen. I början var han  rätt trevlig tills galoppen typ, där slog han knut på sig själv. Vi jobbade med öppnor, vilket gick jättebra i skritt men man kan inte sitta ner i traven för då börjar han stressa och bara studsar upp och ner hela tiden så resten av lektionen gick till att lugna ner hästen och få en ren skritt samt flytta lite och berömma. Baby steps :) Ska fortsätta rida honom nu, det känns att det behövs och det är kul att kunna rida någonting när det ser ut som det gör här hemma.
 
Satt och läste lite bloggar och kom in på det här med byten och hur man lär en häst byten. Vad jag brukar säga så finns det väl tre sätt som är "vanligast" varav ett är det jag använder mig av och som jag tycker är vettigast. Kan ni gissa vilket?
 1. Att man lär hästen att byta över ett hinder/bom och trappar ner till kanske bara hinderstöden/bommen är kvar och till slut kan man byta utan. Kräver att man har koll på sina hjälper över bommen/hindret.
 2. Att man gör en övergång till trav eller skritt och succecivt minskar antalet steg tills det bara är ett skrittsteg och sedan kan man prova byta direkt med bara en halvhalt och ny fattning.
 3. Att man rider förvänd galopp och sätter hästen i obalans så att den byter samtidigt med hjälp såklart.
 
 
Nu ska jag pallra mig ut till stallet och natta hästarna. Och till er som gissade, jag föredrar att använda mig av alternativ 2 när jag lär hästen byta eller finslipar på galopphjälperna ;) 
 
/Emily
1

Drama queen

Igårkväll när vi skulle ta in hästarna så sprang Prins & Bellis runt som fartdårar i hagen, Prins drakblåste och höll på och båda stirrade mot skogen. Där såg vi tre älgar springa förbi och fick snabba oss att ta in hästarna, Curre först och sen ponnygalningarna, var lite rädd att älgarna skulle hamna i hagen tillsammans med hästarna och då hade det blivit kaos!
 
Sen i morse så släppte jag ut hästarna vid halv åtta, Curre åt sitt kraftfoder (äter det ute) och sen fick han syn på något nere mot vägen och började fara runt i tjusig trav och fnös hela tiden, stirrade, galopperade iväg osv. Så jag kollade vad det var och givetvis stod det en liten älg på vägen, en kalv, jättesöt liten vän tyckte jag men Curre såg ett långbent monster så jag fick gå och skrämma iväg den. Efter det tog det Curre 20 minuter att våga sluta stirra och börja äta höet. Så modiga hästar man har ;) 
 
Så ni som slipper ha älgar springande i, runt och brevid hagarna - vad glada för det ;) 
 
 
/Emily
2