Skavkänsliga hästar.

Täcken som sitter dåligt, tyglar som skaver mot halsen när man rider, skav av benskydd, skav av grimmor, skav av sin egen päls? Hästar kan få skav av precis allting. Jag har faktiskt en häst som är sådan - Prins. Det kan man inte tro längre.

När jag först fick Prins så köpte jag en hel del billiga saker, typ schabrak och täcken från ullared osv men jag märkte efter bara ett litet tag (redan ett par veckor har jag för mig) att passformen inte passade Prins, så jag började byta ut mina saker mot mer noga utvalda täcken och schabrak och Prins fick inte lika lätt skav men det försvann inte. Numera får Prins i princip aldrig skav, han kan få lite vid flankvirveln, lite av bettet om man glömmer smörja mungiporna innan man rider och ibland lite av halsfästena på täcket men det är bara såpass att pälsen blir lite ruggad.

Av min erfarenhet så är det en del saker man bör akta sig för om man har en häst som lätt får skav, här nedan är lite tips:
- Less is more. Att ha så lite saker som möjligt på hästen är bra, använd inte benskydd om de inte behövs, martingal osv är med källor till skav.
- Välj schabrak som är bra skurna och som ligger still. Friktion ger skav!
- Välj täcken med blank insida i ex nylon, även här less is more. Många hästar får skav av bogveck (typ Prins..) och även bensnören kan ge skav. Välj mjuka material som är stretchiga.
- Fårskinn & renskinn är bra! Men innan man börjar sätta ludd överallt: se till att sadel osv ligger korrekt! Skav är ofta en varning på att saker inte sitter som de ska.
- Undvik schabrak som har hårda kanter och sömmar mot hästen.

Hoppas det var något ni fick nytta av :)

2

Jag är trött på stormandet nu..

Alltså, vilket jävla väder vi har! Ösregnar och blåser så man får slåss med höpåsar och annat som gärna vill flyga iväg. Det kom sådana kastvindar i morse när jag skulle gå till stallet så man flög åt allt möjliga håll. Hästarna fick äta frukosten inne idag, pappa släppte ut dem vid tio istället, de är redan blöta och äckliga och skulle nog helst gå in i stallet igen. Jag ska bara äta lite choklad och värma mig lite sedan ska jag ut och göra det klart för hästarna så de kan gå in när de tycker det är för kallt och blött ute.

Jag red bollen Brolle idag på jobbet, han var jättejobbig haha, överladdad och så blåste det så ridhuset knakade! Försök träna på framdelsvändningar och skänkelviknignar då när hästen börjar trava på stället så fort man nuddar med skänkeln.. Det gick rätt bra iallafall, han förstår vad han ska göra men han vill mycket hellre springa. Finast var han i galoppen för då var han nöjd över hastigheten. :)

Igår så red jag Pasaka och hon var minsann jättetrevlig! Var i paddocken i blåsten och det regnade småspik - men det var ingen annan i ridhuset och hon är lite bökig att vara själv med tycker jag så valde paddocken då Brolle går i hagen brevid. Jag gillar faktiskt den hästen, hon är lite jobbig att leda men nu är hon lugn och fin i stallet iallafall, blir ett ridpass på henne imorgon med.

Prins har vilat en vecka. Igen. Endast pga detta skitväder, det är lönlöst att försöka göra något! Enda dagen det var fint ute var i tisdags och då var jag så trött och öm när jag kom hem från jobbet att jag somnade och sov i två timmar. Bra där alltså ;)

Mål

Vad som ofta glöms bort är vikten av att ha ett tydligt mål med varje ridpass. Att alltid ha en plan för vad man vill åstadkomma med ridpasset och hur man ska göra för att komma dit. Att ha ett tydligt mål och en bra plan för att nå målet är i många fall a och o för att få till ett bra och effektivt ridpass.

Självklart kan det i många fall behöva bearbetas efter hästens dagsform men i många fall underlättar det betydligt för både häst och ryttare om det finns en tydlig målbild. För mig känns det inte rättvist att bara rida runt och inte ha något mål. Det blir dessutom också extra lätt att tappa fokus (i alla fall för mig) om det inte finns något tydligt mål att sträva efter.

Så numera planerar och strukturerar jag alla mina ridpass (då främst dressyren, i vissa fall uteritter om jag vill något speciellt med dem och relativt lite i hoppningen då jag endast hoppar med närvaro av tränare). Vilka mål jag har och hur dessa ska uppnås och sedan försöker jag i den mån jag kan följa detta, åter igen med hästens dagsform i åtanke. Jag har känt otroliga resultat på grund av min målsättning, det känns som om vi kommer längre för varje ridpass och dessutom så känns ridpassen mer effektiva och vi kommer ofta till målet mycket tidigare än "planerat". Anledningen till att jag började tänka ännu mer i dessa banor (har alltid till viss del planerat mina ridpass) är för att jag hade så otroligt mycket plugg ett tag att jag behövde effektivisera min ridning och mina ridpass för att hinna med allt.

Så ett hett tips från mig är helt enkelt att ni börjar planera och sätta upp tydliga mål för varje ridpass, då främst pass som ni rider själva. Det ger en tydlig struktur och det ger reslutat, i alla fall för mig :)

För mig kan det se ut ungefär såhär:


4